Betaalspecialist De Nederlandse Betaal & Wisselmaatschappij is ruim een jaar actief op de markt voor valutatransacties van MKB-bedrijven. Pieter Schoen, oprichter van de Nederlandsche Energiemaatschappij, heeft een belang genomen in NBWM om de groei te versnellen.

Ruim een jaar geleden startte Pieter Jan Datema officieel met de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij, een specialist in het afhandelen van valutatransacties voor middelgrote- en kleine bedrijven.

Het idee: de zakelijke markt voor het omwisselen van valuta wordt gedomineerd door drie grootbanken – ABN Amro, Rabobank en ING – en daar is ruimte voor een goedkopere specialist.

Want, zo claimt NBWM, grootbanken halen bij valutatransacties vaak winstmarges van duizenden tot tienduizenden euro’s extra, terwijl de afhandeling veel goedkoper kan.

Inmiddels heeft de NBWM zo’n 350 klanten en draait het bedrijf break-even, aldus mede-oprichter Datema. Met energie-ondernemer Pieter Schoen als nieuwe investeerder moet de groei worden versneld. “Er zijn 34 duizend MKB-bedrijven die te maken hebben met valutatransacties, dus er is nog veel ruimte voor groei”, zegt Datema desgevraagd. “We willen eerst deze business uitbouwen en dan over een paar jaar naar een echte bankstatus toegroeien. Je kunt dan denken aan dienstverlening in de kredietsfeer, maar dat is voorlopig nog wat verder weg.”

Uitdager op MKB-markt

Maar wat ziet ondernemer Schoen in de NBWM? "Ik denk vooral aan de marketingkant nuttig te kunnen zijn", laat hij weten tegenover Business Insider. "Net als bij elektriciteit is hier sprake van een verdringingsmarkt. Er zijn een paar grote aanbieders die hoge winstmarges maken. Tegelijk maakt het systeem van NBWM het heel makkelijk om een alternatief te bieden: je opent binnen vijf minuten een rekening en kunt zo zien dat je per transactie fors goedkoper uit kunt zijn."

Schoen wil niet aangeven hoeveel geld hij in NBWM heeft gestoken en hoe groot zijn belang precies is, maar bevestigt wel dat het om en substantiële deelneming gaat.  "Ik hoop dat we dit snel groot kunnen krijgen en de markt kunnen veranderen, net zoals de Nederlandse Energiemaatschappij de energiemarkt heeft opgeschud."

Toch zijn er belangrijke verschillen tussen de energiemarkt en de financiële dienstverlening. MKB-bedrijven nemen vaak een reeks diensten af bij hun huisbank. Valutatransacties zijn daar een onderdeel van, naast bijvoorbeeld betaaldiensten en kredietverlening. Vanwege die banden kan het lastiger zijn om MKB-bedrijven los te weken van hun huisbank.

Schoen gelooft ondanks deze uitdagingen in het model van de NBWM: "MKB-bedrijven nemen inderdaad vaak meerdere producten af bij hun huisbank, maar aan de andere kant kunnen bedrijven makkelijk een extra rekening aanhouden bij NBWM, zonder weg te gaan bij de huisbank. Het aantrekkelijke is vooral dat je direct kunt zien hoe groot de margeverschillen zijn bij valutatransacties. Daarmee hebben bedrijven ook meer inzicht in hoe hun huisbank opereert, terwijl ze dat nu vaak niet weten."